Як ви розумієте поняття постправди (причини виникнення цього явища, приклади, можливі наслідки)?

Digital Anarchist
2 min readOct 26, 2021
Постправда

Ми знаходимося в безперервному інформаційному потоці і часто віримо не доведеним фактам, а найбільш популярній інформації. Це відбувається через те, що у кожного є своя правда, яка ґрунтується на надбаному досвіді.

Постправда — це обставини, при яких об’єктивні факти менш значущі під час формування громадської думки, ніж особисті переконання. Інформаційний потік стає все сильнішим. А разом з ним збільшується і кількість фейкових новин.

Два типи постправди:

  • Невідповідність вчинків і слів (наприклад, політична партія може висувати одні ідеї, але при цьому не реалізовувати їх або навіть робити дії, що суперечать ідеям)
  • Ігнорування фактів (незалежний експерт може довести, що ви володієте невірною інформацією, але це не завадить продовжувати поширювати фейки).

Основна риса постправди — повторення спотвореної інформації, незважаючи на те, що вона була спростована або була завідомо неправдивою. Виникає це явище завдяки впливу ЗМІ: вони створюють іншу реальність, маніпулюючи суспільством.

Одна з основних причин постправди — велика кількість фейковий новин, які аудиторія не здатна розпізнати. Крім того, вони миттєво поширюються, і будь-які спроби спростувати неправдиві факти виявляються марні. Емоційне сприйняття бере гору над раціональним. Іншими словами, люди вірять в те, у що хочуть вірити.

Приклади постправди:

  • Термін став популярний в зв’язку з проведенням референдуму про вихід Великобританії з Євросоюзу. Більшість британців були впевнені, що членство в ЄС обходиться країні дорого. Хоча інститут фіскальних досліджень не раз доводив, що названа сума невірна. Але незважаючи на всі цифри і документи, люди вірили в фейк.
  • Заява Дональда Трампа в 2008 році про те, що Барак Обама не був народжений на території США. Після неї велика кількість населення вірили, що Барак Обама — мусульманин.
  • Telegram-канал NEXTA в минулому році під час протестів опублікував відео з п’ятирічною дівчинкою, яку побив білоруський ОМОН в Гродно. Шоковий контент тут же розійшовся по всьому світу. Але травми вона отримала в результаті ДТП.

Єдиний спосіб боротьби з постправдою — розбиратися в тому, що відбувається, працювати з надійними джерелами інформації і вміти, проаналізувавши їх, сформувати свою точку зору.

--

--

Digital Anarchist

Blogger, writer, enthusiast from Ukraine. Everything I publish is worth your time.